Thema voeding: de suikerdip
Energie is de bron van het leven. En voeding is de bron van energie. De eerste levensbehoefte van een pasgeboren baby is voeding, energie. Daarna komt rust en waarschijnlijk snel daarachter liefde, warmte en veiligheid. Voeding en energie zijn zo belangrijk omdat het kleine, kwetsbare lichaampje zich goed moet ontwikkelen om te kunnen overleven. Voeding is nodig voor de ontwikkeling van o.a. de organen en hersenen. Voeding en energie zijn ook nodig om te groeien, en voor het opbouwen van de spierkracht. Maar ook wanneer het lichaam is uitgegroeid en goed is ontwikkeld zijn voeding en energie belangrijk. Voor het hart om bloed (en zuurstof) rond te pompen, voor de hersenen om goed te kunnen focussen en voor de spieren om te kunnen spannen en ontspannen. Kortom, voeding en energie zijn nodig om te sporten!
Veel sportievelingen hebben het wel eens meegemaakt: de sterretjes en vlekken die je ziet tijdens een zware badmintonpartij. Je voelt je slap, licht, draaierig en misschien wat misselijk. Overduidelijk een suikertekort, ofwel de suikerdip. Suiker is tijdens een zware badmintonpartij de belangrijkste energiebron. Voor de explosieve spierspanningen is er een snelle energievoorziening nodig. En suiker is hiervoor de meest geschikte kandidaat. Suiker levert snel energie. Veel sneller dan bijvoorbeeld vet, wat uiteindelijk misschien wel meer energie oplevert, maar waarbij de beschikbaarheid van energie veel trager verloopt. Voor een sport als badminton heb je daar niet zoveel aan.
Bij een suikerdip is er een te grote vraag naar suikers uit het bloed. Omdat suiker de enige brandstof van de hersenen is, zullen deze als eerste aangeven dat er een dreigend probleem is. De sterretjes en vlekken zijn een uiting hiervan. Bij een langdurige hoge inspanning kan de suikervoorraad opraken en zal het lichaam overschakelen op verbranding van vetten. Omdat de vetverbranding traag verloopt, is de hoge intensiteit niet langer vol te houden. Door de suikervoorraad aan te vullen, bijvoorbeeld door het drinken van een sportdrank, kun je er misschien weer even tegenaan.
Gelukkig kun je een suikerdip voorkomen. Een bekend en veel toegepast gebruik is om voor de training of wedstrijd pasta of rijst te eten. Pasta en rijst bevatten veel suikers (in de vorm van koolhydraten) die na de maaltijd als voorraad in de spieren worden opgeslagen. Een vette hamburger (of McKroket) is in dit geval een minder slimme keuze. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd wordt veel insuline aangemaakt die ervoor zorgt dat het grote aanbod aan suikers worden opgeslagen in de spieren.
Vreemd genoeg komt de suikerdip vaak juist vlak nadat er een flinke portie pasta of rijst is gegeten. In dat geval was er te weinig tijd om de maaltijd goed te verteren en alle suikers op te nemen in de spieren voordat er werd begonnen met intensief sporten. Door de grote hoeveelheid insuline én door het sporten is er een te grote vraag naar suikers uit het bloed waardoor er een snelle teruggang is van suikers in het bloed. En ook in dat geval zullen de hersenen hierop reageren.
Voorkom een suikerdip door ca 2,5 uur voor een intensieve wedstrijd of training een koolhydraatrijke maaltijd te gebruiken en tijdens het sporten je suikervoorraad aan te vullen met bijvoorbeeld een banaan of sportdrank. Als je dus om 20.00 uur gaat trainen zal je al om half zes moeten gaan eten om te zorgen dat het insuline niveau niet te hoog is tijdens het sporten en de koolhydraatvoorraad goed is aangelegd. Eventueel kun je ook twee kleinere maaltijden gebruiken, bijvoorbeeld een wat uitgebreidere lunch en een kleinere avondmaaltijd. Zo kun je sneller na de avondmaaltijd beginnen met sporten!